|
||||||||||
Zupa wielkanocna (Święconka)Krótki opis potrawyZupa z dużą ilością chrzanu i tego co znalazło się w koszyku podczas święcenia. Dobrze smakuje tylko w Święta Wielkanocne.Potrzebne składniki Chrzan świeży - 1 kg Bulion drobiowy - 1/2 l Kiełbasa, boczek, szynka i wszelka wędlina znajdująca się w koszyku Serwatka bądź barszcz biały kiszony - 1 l Jajka ugotowane - 6 szt. Sól, pieprz, kwasek cytrynowy - do smaku Etapy przyrządzania1
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą i zagotować dwukrotnie, następnie odcedzić.
2
Na zupę będziemy potrzebować dość duży garnek. Wrzucamy do niego odcedzony chrzan, zalewamy wodą tak aby przykryła warzywo, dodajemy rosół i gotujemy wrzucając pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek, szynkę i co tam jeszcze mieliście w koszyku. Gotujemy ok 30 min. sprawdzający czy chrzan jest już miękki. Na koniec wlewamy serwatkę bądź barszcz, dodajemy pokrojone w cząstki jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupa ma mieć nieco kwaskowaty smak dlatego jeśli nie mamy serwatki, warto dodać nieco kwasku cytrynowego.
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Bez białego sera podsuszanego na piecu to nie święconka :)
autor: Anonim dodany dnia 2014-11-21 09:30:10