Cannelloni z wędzonym tofu

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: meredith
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wegetariańskie
• Włochy
• Z makaronem
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszna i sycąca potrawa z tofu.

Potrzebne składniki

• tofu wędzone Polsoja - 1 op.
• tofu marynowane Polsoja - 1 op.
• obrana cebula - 100 g
• umyte i rozdrobnione pieczarki - 350 g
• przyprawa curry - 1 łyżeczka(i)
• sól i pieprz - do smaku szczypta(y)
• mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i)
• olej do smażenia - 3 łyżka(i)
• SOS
• jogurt grecki - 400 g
• pomidory pellati - 1 puszka(i)
• oregano - 1 łyżeczka(i)
• sól i pieprz - do smaku szczypta(y)

Przydatne akcesoria

naczynie żaroodporne

Etapy przyrządzania

1
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając i mieszając, dusimy jeszcze przez chwilę aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
4
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby cannelloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
6
Przepis autorstwa Marioli Białołęckiej

Jak podawać?

Na ciepło Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (2)


Ja robię coś podobnego, nawet tofu z Polsoi stosuje, ale robię inny sos. Zamiast jogurtu daje mleko kokosowe i zamiast curry daje garam masalę. Dodaję tez łyżkę koncentratu pomidorowego. Wychodzi takie bardziej indyjskie.
autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 17:50:57
maczka
Ciekawy przepis... Muszę wypróbować po nawiedzeniu sklepu ze zdrową żywnością... :>. Intryguje mnie, jaki to wyjdzie smak z połączenia tofu wędzonego z pieczarkami i z pomidorami z puszki...
autor: Anonim dodany dnia 2012-06-29 01:34:45
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meredith
meredith
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (6)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher