Krem Kakaowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anlolek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
• Studenckie smaki
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Deser

Potrzebne składniki

• mleko - 1/4 l
• jajka - 4 szt.
• cukier - 3 łyżka(i)
• kawałek wanilii
• mąka - 1 łyżka(i)
• kakao - 1 łyżka(i)
• rodzynki
• smażona skórka pomarańcza - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Mleko zagotować, dodając mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnego mleka i kawałek rozerwanej laski wanilii. Oddzielić żółtko od białek, utrzeć żółtka z cukrem i kakao, ubić bardzo sztywno pianę z odrobiną soli. Gotując mleko z mąką wlać do żółtek, chwilę mieszać na słabym ogniu. (podstawiając od naczynie siatkę azbestową), odstawić z ognia, dodać pianę i pokrojoną drobno skórkę pomarańczową.

Jak podawać?

Podawać w szklanych miseczkach, przybrać rodzynkami i pokrojoną drobno skórką z pomarańcza.

Uwagi

W ten sam sposób można przyrządzić krem kawowy, dodając zamiast kakao- małą torebkę kawy Marago. lub pół szklanki mocnej kawy naturalnej. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: anlolek
anlolek
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (11)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher