|
||||||||||
ZaChóD sŁoŃcAKrótki opis potrawy:PPotrzebne składniki magaryna pslma - 1 op. kakao - 1 łyżka(i) jajka - 6 szt. olejki migdałowe - 2 op. olej - 6 łyżka(i) proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) mąka wrocławska - 2 szkl. cukier - 1,5 szkl. mak - 0,5 szkl. Etapy przyrządzania1
Żółtka, palmę, olej, cukier utrzeć na jednolitą masę, dodając po trochę mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olejki i pianę z białek ubitą na sztywno, następnie wszystko wymieszać.
PRZYGOTOWANĄ MASĘ PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI:
1. Dodać mak, wlać do korytka, zrobić rowek odgarniać na boki.
2. Dodać kakao, wlać na masę makową, też zrobić rowek i odgarniać
na boki.
3. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, masę żółtą położyć na
masę kakaową i ładnie wyrównać na całej powierzchni w korytku.
Piec w korytku o długości 26cm. Korytko posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Piec około 50-65 minut w temperaturze 180°C-200° C. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polukrować cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|