|
||||||||||
Kurczak świątecznyKrótki opis potrawyWyśmienity kurczak na świąteczny stółPotrzebne składniki kurczak bułka namoczona jajko margaryna - 2 dag pieczarki - 5 dag rodzynki - 2 dag natka pietruszki - 1 łyżka(i) sól, pieprz starta gałka muszkatołowa oliwa Etapy przyrządzania1
Z kurczaka usuwamy kości przecinając skórkę łącznie z mięśniami wzdłuż kręgosłupa (pozostawiamy skrzydełka i kości udek). Skórę podbrzusza zszywamy, odcinamy szyję, pozostawiając część skóry.
2
Nacieramy mięso solą i przyprawami, a następnie zszywamy również przecięcie na grzbiecie, pozostawiając tylko otwór do włożenia nadzienia.
3
Ucieramy margarynę z żółtkiem, dodajemy namoczoną i odciśnięta bułkę, drobno pokrojone, podsmażone pieczarki, rodzynki i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy do smaku i dodajemy pianę z 2 białek.
Farszem nadziewamy kurczaka. Na końcu zaszywamy, smarujemy oliwą i pieczemy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|