|
||||||||||
Ciasto karmeloweKrótki opis potrawyPrawie jak batonik;)Potrzebne składniki 7 paczek herbatników (7x10 dag) 1 puszka melka skondensowanego słodzonego 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 10 dag masła 200 ml śmietany 30% 1 opakowanie bitej śmieteany w proszku Snieżka wiórki kokosowe Etapy przyrządzania1
Na formę o wymiarach 25 na 36 cm wykladamy herbatniki.
Puszkę mleka wkladamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką dolewamy wodę, tak aby była zakryta wodą. Po około 15 minutach otwieramy puszkę i karmel wlewamy na warstwę herbatników. Następnie na karmelu ukladamy kolejną warstwę herbatników. Dociskamy.
1 ½ szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy budynie waniliowe i całość wlewamy do gotującego się mleka. Moment gotujemy i do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy łyżką. Gorącą masę wylewamy na herbatniki, a na nią wykladamy ostatnią już warstwę herbatników.
Do schłodzonej śmietany wsypujemy bitą śmietanę w proszku i ubijamy. Ubitą śmietanę wylewamy na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chlodzimy w lodówce.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|