|
dodany przez: isiulka
Kuchnia chińska
Składniki wymieszać. Podawać do smażonej ryby lub pieczonej kaczki.
więcej
dodany przez: isiulka
Kuchnia turecka
sok z cytryny lub ocet (6%) rozcieńczony z wodą
Czosnek z solą utrzeć na pastę. Stale ucierając wlewać po kropelce oliwę. Dodać kilka kropel soku z cytryny lub ocet do smaku (sos musi być rzadki). Podawać do pieczonego lub smażonego kurczaka ewentualnie do ugotowanej ryby.
więcej
dodany przez: isiulka
Albertki
3 dag masła
1 jajo
12 dag cukru
1/4 szklanki śmietany lub mleka
25 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
1/2 dag sody oczyszczonej
mąka do posypania blachy
Utrzeć masło w misce, dodać jaja, rozrzedzić śmietaną (kwaśnym mlekiem). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zmieszać razem na stolnicy, zrobić dołek, wlać masło z...
więcej
dodany przez: isiulka
Oddzielić trochę mąki na podsypanie. Posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z cukrem, dodać proszek waniliowy lub startą wanilię. Rozpuścić sól amonową w ciepłym mleku, mieszając. Ciasto zagnieść z jajami i rozpuszczoną w mleku solą amonową, rzadsze niż na kluski, wyrobić je, wyłożyć na talerz posypany mąką, nakryć, wynieść na zimno na noc. Na drugi...
więcej
dodany przez: isiulka
Wymieszać składniki, następnie nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewnianym wałku.
więcej
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?

i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|
|