|
||||
Jak zrobić twardą marmoladę z pigwydodany przez: patryshia Pigwy umyć, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w małej ilości wody. Owoce zmiksować, przetrzeć przez sito, zważyć. Odważyć taką samą ilość cukru żelującego, wymieszać. Gotować, aż owoce zgęstnieją. Na blasze ułożyć natłuszczony pergamin, rozłożyć warstwę musu (2 cm). Marmoladę suszyć 1 -2 dni w temperaturze pokojowej, pokroić w romby,... więcejBudyń waniliowy na sokach owocowychdodany przez: patryshia Budyń waniliowy gotujemy zazwyczaj na mleku, ale można to zrobić na różnych sokach owocowych. Po przestudzeniu budyń mieszamy z bitą śmietaną, przekładamy do salaterek i odstawiamy, aby stężał. Smak tego deseru jest niezrównany. więcejKostki lodu inaczejdodany przez: patryshia Kostki lodu, urozmaicone jadalnymi "wsadami" i przygotowywane w pojemniczkach o różnych kształtach, robią wrażenie na wszystkich. Na przyjęcia dla dzieci można zamrażać w soku jabłkowym lub pomarańczowym np. misie - żelki. Dorosłym natomiast podobają się zamrożone maliny, jagody, jeżyny. Wodę na kostki lodu można wcześniej przegotować,... więcejJak usmażyć puszystą jajecznicędodany przez: patryshia Jaja należy dokładnie rozkłócić, aby białka i żółtka się połączyły, następnie wymieszać z solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie, tuż przed smażeniem, na każde jajo należy dodać łyżkę lodowatej, gazowanej wody mineralnej. Jajecznicę smażyć na wolnym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu, cały czas starannie mieszając, aby jaja... więcejJak uniknąć przylepiania papieru do biszkoptadodany przez: patryshia Biszkopt po upieczeniu należy wyjąć z blachy tak, aby papier był na wierzchu. Papier do pieczenia skropić wodą ze spryskiwacza albo rozłożyć na papierze wilgotną ściereczkę. Chwilę zaczekać, aż papier nasiąknie i wtedy delikatnie zdjąć z ciasta. więcejSposób na aromatyczną pieczeńdodany przez: patryshia Jeżeli mięso ułożymy w rondlu na rozdrobnionych kościach, to w trakcie pieczenia nie przypali się, a wytworzony sos nabierze szczególnego aromatu i smaku. więcejSztuka lepienia pierogówdodany przez: patryshia Aby pierogi się dobrze sklejały, palce którymi je lepimy, należy zwilżyć zimną wodą lub brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Trzeba uważać, by między brzegi ciasta nie dostał się farsz. Po sklejeniu rant pieroga można uformować w ozdobny wałek (lepimy szeroki rant, który następnie wywijamy do środka i mocno zaciskamy). Nada to... więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|