|
||||
Jak kroić cebulę nie płacząc?dodany przez: patryshia Na ten temat krążą rozmaite legendy, jednak ani trzymanie zapałki w zębach /siarką na zewnątrz/, ani przysłowiowy łyk wody w ustach raczej nie pomagają. Zamiast tego należy zwrócić uwagę by zarówno deska, jak i nóż którymi kroimy były stale wilgotne. Świeża cebula jest zawsze ostrzejsza niż składowana przez jakiś czas, toteż bez kilku łez... więcejLodydodany przez: patryshia Najlepsze lody powstaną, gdy dodamy do mleka śmietany. Tłuszcz zawarty w śmietanie zapobiegnie wytrącaniu się kryształków zamarzniętej wody. Takie lody będą puszyste i gładkie. Mleko nie może być kwaśne! Jeżeli używamy mleka sproszkowanego, 10 dag proszku rozprowadzamy w 100 ml przegotowanej wody. Jaja z cukrem ucieramy bardzo dokładnie. Masa... więcejMascarpone - poradydodany przez: patryshia Jest w Polsce serek o nazwie Ostrowia (jesli nie przekrecilam nazwy) Mozna go uzyc zamiast mascarpone przy robieniu Tiramisu. Probowalam i wyszlo calkiem niezle. Ale serek musi byc swiezy i nie kwasny - na cztery opakowania jakie kupilam dwa byly dobre - slodkawe, masne a dwa kwasnawe i wodniste. Czyli ser serowi nie zawsze rowny - trzeba to... więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|