|
||||
Mascarpone - poradydodany przez: patryshia Jest w Polsce serek o nazwie Ostrowia (jesli nie przekrecilam nazwy) Mozna go uzyc zamiast mascarpone przy robieniu Tiramisu. Probowalam i wyszlo calkiem niezle. Ale serek musi byc swiezy i nie kwasny - na cztery opakowania jakie kupilam dwa byly dobre - slodkawe, masne a dwa kwasnawe i wodniste. Czyli ser serowi nie zawsze rowny - trzeba to... więcejMieszanie ogórka z pomidoremdodany przez: patryshia Nigdy nie nalezy mieszac "zywego" ogorka z pomidorem. Taka mieszanka tworzy nic-nie-warte-jedzenie. A to dlatego ze aminokwasy zawarte w ogorku niszcza skutecznie witamine C z pomidora. Przeciwdziala temu natka pietruszki, a wiec do salatek jesli chce sie dodad ogorka i pomidora, nie nalezy zapominac o zielonej pietruszce, pietruszce,... więcejMrożonkidodany przez: patryshia Mrożone warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin kiedy nie ma świeżych produktów. Mrożone warzywa i owoce mogą zachować nawet 80% wartości świeżych. Szczególnie dobrze zachowuje się tak witamina C i mikroelementy. Warzywa i owoce muszą jednak być dobrze zamrożone i przechowywane. Gdy kupujemy mrożonki zwracajmy uwagę na to, aby były sybkie.... więcejNadmiar tłuszczu z rosołudodany przez: aleksa6 Nadmiar tłuszczu z rosołu drobiowego łatwo usuniemy wrzucając do niego kilka kostek lodu, wokół których zbierze się stężały tłuszczyk. więcejRatunek dla przesolonej zupydodany przez: monial * zupę jarzynową można uratować wsypując do niej łyżeczkę piure ziemniaczanego * do zbyt słonych zup lub sosów można dodać łyżkę miodu * do przesolonej zupy można również wrzucić kilka obranych ziemniaków. Podczas gotowania wyciągną one sól. Potem należy oczywiście je wyrzucić. więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|