|
||||||||||
Szarlotka królewskaKrótki opis potrawyPyszny, słodki deserPotrzebne składniki jajka - 5 szt. mąka pszenna - 1,5 szkl. cukier - 1 szkl. proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) schłodzona śmietana 30-proc. - 0,5 l cukier puder - 0,5 szkl. cukier waniliowy - 1 op. jabłka - 1 kg galaretka np. cytrynowa - 0,5 op. żelatyna gorzka czekolada Etapy przyrządzania1
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Spód blaszki o wymiarach 25x40 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto i piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Obrane jabłka pokroić, zesmażyć na patelni i wymieszać z mniej więcej połową galaretki. Upieczony biszkopt posmarować ostudzoną masą jabłkową i odstawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i dodać do śmietany. Na przestudzone jabłka wyłożyć ubitą śmietanę i posypać wierzch startą czekoladą. Smacznego! :)
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|