|
||||||||||
BlinyKrótki opis potrawyPlacuszki które z dodatkiem śmietany stanowią pyszne daniePotrzebne składniki Mąka pszenna - 3 szkl. Mleko - 2 szkl. Drożdże - 1 i 1/2 łyżka(i) Jajka - 3 szt. Sól do smaku Olej do smażenia Masło - 4 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Z lekko podgrzanego mleka, drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn, po czym pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, utarte jajka oraz roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto formując placuszki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone bliny podawać gorące, polane stopionym masłem, kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|