|
||||||||||
Pączki IKrótki opis potrawyPrzepis na bardzo dobre pączki.Potrzebne składniki mąka - 1 kg cukier kryształ - 20 dag margaryna - 15 dag jaja - 5 szt. mleko - 1/2 l drożdże - 5 dag cukier puder do posypania - 20 dag cukier waniliowy - 1 op. aromat waniliowy konfitura - 30 dag smalec lub olej do smażenia Etapy przyrządzania1
Drożdże wymieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem cukru. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.Połączyć mąkę z letnim mlekiem, żółtkami i drożdżami.Dodać aromat, skórkę z cytryny. Wyrabiać ciasto aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Pod koniec wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki.Wyrośnięte rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać krążki szklanką.Przełożyć konfiturą. Smażyć.
Jak podawać?Posypane cukrem lub polane lukrem:)UwagiPączki można smażyć w dużym rondlu, w garnku powinno być ok. 1/2 tłuszczu. Smażymy do momentu aż ciasto nabierze złocisto- brązowego koloru i przewracamy na drugą stronę. Pączki możemy nadziewać marmoladą owocową, różaną, budyniem itd. Aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu dodajemy kielkiszek spirytusu lub trochę octu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|