|
||||||||||
Letnia zupa kalafiorowa babcinaKrótki opis potrawyPół dużego kalafiora - 5 marchewek - 3-4 skrzydełka drobiowe - 2 kostki rosołowe - 4 ziemniaki - pietruszka, seler (korzenie i nać) - przyprawa typu vegeta - sól, pieprz - 5-6 łyżek śmietany - 2 łyżki mąkiPotrzebne składniki ziemiaki - 4 szt. marchewka - 5 szt. Etapy przyrządzania1
Do garnka wlać ok. 2 litry wody (tak, żeby woda stanowiła połowę zawartości garnka), wrzucić opłukane skrzydełka i postawić na niewielkim gazie. W tym czasie oczyścić kalafior, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa dorzucić do zupy. Trochę pietruszki obrać, pokroić w plastry i też dodać, a kawałek selera obrać i wrzucić w całości. Kilka gałązek naci selera umyć i też dorzucić w całości. Gdy warzywa nieco rozmiękną, wrzucić kostki rosołowe, posolić i popieprzyć, ewentualnie dodać innych przypraw. Gdy skrzydełka będą już miękkie, wyjąć, ostudzić i użyć do drugiego dania, a gałązki selera tak jak i korzeń – wyjąć z zupy i wyrzucić (chyba, że ktoś lubi zjeść). Tak przygotowaną zupkę zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|