|
||||
Sos czosnkowydodany przez: isiulka Kuchnia turecka sok z cytryny lub ocet (6%) rozcieńczony z wodą Czosnek z solą utrzeć na pastę. Stale ucierając wlewać po kropelce oliwę. Dodać kilka kropel soku z cytryny lub ocet do smaku (sos musi być rzadki). Podawać do pieczonego lub smażonego kurczaka ewentualnie do ugotowanej ryby. więcejAlbertkidodany przez: isiulka Albertki 3 dag masła 1 jajo 12 dag cukru 1/4 szklanki śmietany lub mleka 25 dag mąki pszennej 6 dag mąki ziemniaczanej 1/2 dag sody oczyszczonej mąka do posypania blachy Utrzeć masło w misce, dodać jaja, rozrzedzić śmietaną (kwaśnym mlekiem). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zmieszać razem na stolnicy, zrobić dołek, wlać masło z... więcejAmoniaczkidodany przez: isiulka Oddzielić trochę mąki na podsypanie. Posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z cukrem, dodać proszek waniliowy lub startą wanilię. Rozpuścić sól amonową w ciepłym mleku, mieszając. Ciasto zagnieść z jajami i rozpuszczoną w mleku solą amonową, rzadsze niż na kluski, wyrobić je, wyłożyć na talerz posypany mąką, nakryć, wynieść na zimno na noc. Na drugi... więcejPulpety cielęce w sosie potrawkowym.dodany przez: isiulka Zmielone mięso dokladnie wyrobić z całym jajem, dodać pieprz sól i uformować 8 kulek, które wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej wody(tyle aby zakryła kulki) Wkruszyć do niej kostkę przyprawy i gotować powoli przez ok 15-20 minut. Przyrządzić sos: Mąlę rozetrzeć z tłuszczem na talerzu, włożyc do rondelka wlewać po trochu ciepły wywar z rosołu... więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|