|
||||
SOS CEBULOWY BIAŁYdodany przez: isiulka 20 dag cebuli, 3 łyżki masła lub innego tłuszczu, szklanka wywaru z włoszczyzny, 3 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, cukier, sól, ziele angielskie Cebulę obrać, pokrajać i udusić na tłuszczu do miękkości (nie rumienić) dodać kilka ziaren ziela angielskiego i podlewać wywarem. Gdy cebula zmięknie, przetrzeć przez sito, rozprowadzić... więcejSOS CHRZANOWYdodany przez: isiulka szklanka majonezu, pół szklanki śmietany, ocet, cukier, sól do smaku Chrzan zetrzeć na tarce, dodać do majonezu, wymieszać ze śmietaną (gęstą). Doprawić do smaku. Podawać do jaj ugotowanych na twardo i zimnych mięs. więcejSOS CHRZANOWY NA RÓŻOWOdodany przez: isiulka 3 dag chrzanu 5 dag czerwonych porzeczek 1/2 szklanki jogurtu sól Porzeczki umyć, oberwać szypułki, wsypać do rondelka, zmiażdżyć, zagotować i przetrzeć przez sito. Przecier ostudzić, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Przyprawić do smaku solą. Podawać jako dodatek do potraw zimnych i gorących z mięs i ryb. więcejSos czosnkowydodany przez: isiulka Kuchnia turecka sok z cytryny lub ocet (6%) rozcieńczony z wodą Czosnek z solą utrzeć na pastę. Stale ucierając wlewać po kropelce oliwę. Dodać kilka kropel soku z cytryny lub ocet do smaku (sos musi być rzadki). Podawać do pieczonego lub smażonego kurczaka ewentualnie do ugotowanej ryby. więcejSOS CHRZANOWY NA JOGURCIEdodany przez: isiulka 1/2 szklanki jogurtu sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa sól Utarty chrzan wymieszać z jogurtem. Przyprawić do smaku sokiem cytrynowym i solą. Podawać do potraw mięsnych i z ryb, zimnych i gorących oraz do jajek gotowanych. więcejPulpety cielęce w sosie potrawkowym.dodany przez: isiulka Zmielone mięso dokladnie wyrobić z całym jajem, dodać pieprz sól i uformować 8 kulek, które wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej wody(tyle aby zakryła kulki) Wkruszyć do niej kostkę przyprawy i gotować powoli przez ok 15-20 minut. Przyrządzić sos: Mąlę rozetrzeć z tłuszczem na talerzu, włożyc do rondelka wlewać po trochu ciepły wywar z rosołu... więcejSos czosnkowo-sojowydodany przez: isiulka Kuchnia chińska Składniki wymieszać. Podawać do smażonej ryby lub pieczonej kaczki. więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|