|
||||
Porady - przygotowanie sosówdodany przez: patryshia - Gdy chcemy zrobić w domu majonez, trzeba pamiętać, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Nie powinny być zbyt zimne /wyjęte przed chwilą z lodówki/. - Jeżeli majonez nie chce zgęstnieć w czasie ucierania, należy wlać odrobinę zimnej wody i dalej mieszać. - Majonez powinien być podany do spożycia w tym samym dniu, w którym był... więcejPorady - przetwory z owocówdodany przez: patryshia - Jabłka w czasie transportu i przechowywania powinny być zabezpieczone przed zmarznięciem, zabrudzeniem, nadmiernym ogrzaniem i uszkodzeniami mechanicznymi. - Gruszki znoszą gorzej transport niż jabłka i łatwiej ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Powinny być zatem przewożone w stanie niezupełnej dojrzałości. - Czereśnie odmian wczesnych są... więcejPorady - przechowywanie pieczywadodany przez: patryshia - Pieczywo w większych bochenkach czerstwieje wolniej. Chleb wyrabiany na zakwasie zachowuje dłużej swoją świeżość niż chleb na drożdżach. Przechowywanie pieczywa w chłodnym, ale nie za suchym pomieszczeniu przedłuża nieco okres jego świeżości. - W celu przedłużenia świeżości chleba należy w pojemniku na pieczywo położyć połówkę surowego... więcejPorady - produkty spożywczedodany przez: patryshia - Mąka gruboziarnista lepiej nadaje się do przerobu, bo ma dużą zdolność wiązania wody. - Czas przechowywania mąki i kasz bez obniżenia ich jakości wynosi przeciętnie około roku. - Sita używane do przesiewania mąki należy płukać zimną wodą, bo nie zaklejają się wtedy oczka sita. - Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli dodamy... więcejPorady - potrawy z rybdodany przez: patryshia - Jeżeli do bulionu, w którym gotuje się ryba, wlejemy trochę zimnej wody, straci ona nieprzyjemny zapach i będzie smaczniejsza. - Ryba jest ugotowana,gdy lekko oddzielają się płetwy. - Gotując rybę o szczególnie silnym zapachu /dorsz, flądra, makrela, sum, szczupak/, należy w celu jego zneutralizowania dodać do wywaru pół szklanki soku z... więcejPorady - potrawy z drobiudodany przez: patryshia - Świeżo ubity drób, jeśli chcemy zaraz go przyrządzić, należy po oskubaniu kilka razy zanurzyć w wodzie wrzącej i zimnej na przemian. Będzie kruchy i delikatny. - Do potraw pieczonych, gotowanych i duszonych - przygotowanych z całej tuszki, a następnie porcjowanych drobiu nie rozmraża się. - Aby sprawdzić, czy drób jest ugotowany, należy... więcejPorady - potrawy półmięsnedodany przez: patryshia - Warzywa nadziewa się mielonym mięsem surowym lub gotowanym. Niejednokrotnie mięso na nadzienie miesza się z kaszą manną, krakowską lub ryżem. Zawsze stosuje się dodatek jaj, które wiążą składniki. Często obok jaj dodaje się bułki tartej. - Zarówno smak, jak i wartość odżywczą nadzienia /farsz do warzyw/ podnosi dodanie posiekanej zieleniny... więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|