Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Wino - jakie do spagetti

dodany przez: patryshia Napewno ani slodkie, ani polslodkie, co do reszty to zalezy od upodoban, ja wole czerwone wytrawne, ale jak ktos woli biale to tez mozna. Czerwone zawsze w temperaturz pokojowej (trzeba otworzyc ok. pol godziny przed podaniem), biale schlodzone. No i oczywiscie wytrawny szampan, ktory moze byc podany wlasciwie do wszystkiego. więcej więcej

Wina i sery

dodany przez: patryshia Jak dopasowac odpowiedni ser do wina? Kierujac sie smakiem! Jak fachowo skomponowac tace serowa? Mozna podac sery na tacy drewnianej, ceramicznej lub w plaskim plecionym koszyku. Podajemy kilka gatunkow sera, miekkich i poltwardych, o roznej ostrosci. Do tego dwa noze: jeden do ostrych serow drugi do lagodnych. (Wiecej par nozy, jezeli... więcej więcej

Wędzenie kury w woku

dodany przez: patryshia Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic kure, nawet w mieszkaniu, i sie nie zasmierdzi. Nalezy najpierw polaczyc pasy aluminiowej folii i nia pokrywke od wewnatrz wylozyc, z duzymi marginesami. Nastepnie sam wok tez tak wylozyc. Na dnie ustawic 4 patyczki na krzyz (albo maly krazek z dziurami). Na dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke... więcej więcej

Warto wiedzieć

dodany przez: patryshia POJEMNIKI TRACĄ PRZYKRY ZAPACH, GDY... - Nieprzyjemne zapachy ze szklanych pojemników można usunąć, gdy napełnimy naczynie wodą, wrzucimy do środka tabletkę węgla i odstawimy pojemnik z tą mieszanką na kilka dni. Potem wystarczy naczynie dokładnie opłukać. CEBULA DŁUŻEJ ŚWIEŻY, GDY... - Żeby cebula przez dłuższy czas była świeża i nie... więcej więcej

Uszka wigilijne - porady

dodany przez: patryshia Jezeli te uszka sa do barszczu, to przed podaniem nie potrzeba ich odgrzewac. Po zrobieniu uszek zagotowac we wrzacej wodzie az ciasto bedzie miekko-twardawe. Odcedzic. Nasmarowac blache lub plaski talerz maslem i rozlozyc na niej uszka pojedyncza warstwa (w ten sposob sie nie posklejaja i nie podra). Przykryc sciereczka. Gdy wystygna, mozna je... więcej więcej

Temperatury i czasy pieczenia ciast

dodany przez: patryshia CIASTO |TEMPERATURA| CZAS | | | PIECZENIA |PIECZENIA| | | [st.] | [min] | |KRUCHE | 180-200 | 20-30 | |PÓŁKRUCHE | 180-220 | 20-30 | |PIASKOWE | 160-200 | 30-45 | |FRANCUSKIE | 250 | 15-30 | |PÓŁFRANCUSKIE | 250 | 15-30 | |BISZKOPTOWE | 160-180 | 15-30 | |PIERNIK | 150-160 | 45-60 | |DROŻDŻOWE | 160-180 | 15-50 | Zamiana st.F... więcej więcej

Suszenie warzyw

dodany przez: patryshia Jest to jeden z najwygodniejszych sposobów przechowywania warzyw w warunkach domowych. Do suszenia najlepiej nadają się marchew, pietruszka, por i seler. Przed przystąpieniem do suszenia warzywa należy dokładnie umyć, cienko pokroić lub zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Potem rozłożyć je cienką warstwą na stole lub półce. Można też suszyć... więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher