Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Jaki ryż do czego?

dodany przez: patryshia RYŻ NATURALNY: Zawiera w sobie witaminy i substancje mineralne, a brązowa skórka nadaje mu wyrazisty, specyficzny smak i aromat. Ceniony jest przede wszystkim przez konsumentów zdrowej żywności, prócz tego chętnie stosuje się go w ramach różnych diet, np. odchudzających, obniżających ciśnienie itp. Ugotowanie go wymaga znacznie więcej czasu. W... więcej więcej

Jaki pieprz do czego

dodany przez: patryshia Jest to absolutnie dowolna sprawa, zależna wyłącznie od naszego poczucia smaku. Najczęściej posługujemy się czarnym i białym pieprzem. By ułatwić sobie decyzję, możemy oba gatunki wymieszać w równych proporcjach. Świeżo mielony pieprz jest nie tylko ostry. Ma również wspaniały, korzenny smak i zapach. Dlatego młynek do pieprzu powinien znajdować... więcej więcej

Jak kroić cebulę nie płacząc?

dodany przez: patryshia Na ten temat krążą rozmaite legendy, jednak ani trzymanie zapałki w zębach /siarką na zewnątrz/, ani przysłowiowy łyk wody w ustach raczej nie pomagają. Zamiast tego należy zwrócić uwagę by zarówno deska, jak i nóż którymi kroimy były stale wilgotne. Świeża cebula jest zawsze ostrzejsza niż składowana przez jakiś czas, toteż bez kilku łez... więcej więcej

Jaja

dodany przez: patryshia RADY ZWIĄZANE Z PRZYGOTOWYWANIEM POTRAW Z JAJ - umyte jajko rozbija się zawsze nad spodeczkiem i dopiero potem, po upewnieniu się, że jest świeże, dodaje się je do potrawy. - aby sprawdzić, czy jajo jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia - jest świeże, gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze... więcej więcej

Grzyby - jak przechowywać

dodany przez: patryshia W zasadzie grzyby powinno się przetwarzać od razu po zebraniu, a przynajmiej je oczyścić, bo inaczej zrobaczywieją. Grzybów w żadnym wypadku nie przechowujemy w szczelnych np. plastykowych torebkach. Najlepsze do tego celu są koszyki wiklinowe. Jeśli nasze zbiory musimy przez jakiś czas przechowywać, to po oczyszczeniu zawijamy je w czystą... więcej więcej

Gołąbki - kapusta

dodany przez: patryshia Ja robie to tak: wkladam kapuste do garnka z zimna woda na max gaz, a od momentu zagotowania wody trzymam jeszcze jakies 5-10 minut, po czym wyjmuje kapuste i czekam az ostygnie. Jednym slowem nie przejmuje sie wcale co z ta kapusta sie dzieje. I kapusta jest w porzadku. Preferuje tradycyjny sposob przygotowania kapusty nad zmiekczaniem jej w... więcej więcej

Brokuły

dodany przez: patryshia Łodyżki brokuł gotuja sie wolniej niz kwatuszki, wiec by wszystko bylo ok, trzeba nalac wody tak, by po ulozeniu brokul kwoatuszkami do gory, woda zakrywala lodyzki ale kwiatuszkow juz nie. Wtedy kwiatuszki sie nie rozgotuja.. więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher