Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Porady - jak zamrażać mięso?

dodany przez: patryshia Zasadniczo mięso powinno się zamrażać bardzo szybko - do tego celu nie nadają się zwykłe zamrażarki lodówkowe. Nowoczesne zamrażarki zaopatrzone są w funkcję "turbo" i przy zamrażaniu należy ją wykorzystywać. Przy powolnym zamrażaniu pękają komórki z wodą, a woda ta przy odmrażaniu wycieka. Skutek: mięso po usmażeniu jest suche i... więcej więcej

Porady - kawa i herbata

dodany przez: patryshia Kawę naturalną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, najlepiej w szklanym słoiku. Jeżeli mamy młynek do mielenia kawy, mielemy tylko tyle, ile nam potrzeba do jednorazowego użycia. - Czarna kawa będzie aromatyczniejsza, jeżeli przed zaparzeniem wstawimy zamkniętą puszkę na parę minut do ogrzanego piekarnika. - Kawy zbożowej nie... więcej więcej

Porady - mięso

dodany przez: patryshia - Każde mięso musi być dokładnie umyte, zanim cokolwiek z niego zostanie zrobione. - Mięso trzeba myć szybko, nie moczyć w wodzie, gdyż moczenie pozbawia je składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. - Umyte mięso sporządzamy natychmiast, nie pozostawiając go w cieple. - Ary otrzymać dobrą sztukę mięsa, należy mięso włożyć do... więcej więcej

Porady - mięso mielone

dodany przez: patryshia Przy przygotowaniu w domu mielonego mięsa, trzeba z niego wyciąć żyły, błony i ścięgna, bo trudno je będzie zemleć. Z tych nieprzydatnych na kotlety resztek można ugotować zupę. Jeśli do mięsa dodajemy cebulę, powinniśmy ją zeszklić, by była miękka, ale nie zrumieniona. Do kotletów podaje się różne sosy ostre i łagodne. Przed formowaniem... więcej więcej

Porady - mleko i jego przetwory

dodany przez: patryshia - Trwałość mleka przechowywanego w tem. 0-10 st. C wynosi 24 godziny. - Mleko należy chłodzić i przechowywać w naczyniu /nie aluminiowym/, w którym się gotowało. Należy je chronić przed światłem, które znacznie przyspiesza jełczenie tłuszczu i niszczy zawarte w nim witaminy. - Mleko gotowane zbyt długo jest mniej smaczne. - Mleko szybciej... więcej więcej

Porady - naleśniki

dodany przez: patryshia Jak uzyskać cieniutkie ciasto naleśnikowe? Przede wszystkim z wyczuciem dobierając właściwe składniki. Mieszamy jajko, mąkę i mleko trzepaczką do piany, solimy lekko i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wzięte na grzbiet łyżki musi spłynąć po nim, pokrywając go jednak cieniutką warstwą. Przed smażeniem ciasto... więcej więcej

Porady - napoje

dodany przez: patryshia - Do napojów owocowych może być dodany np. plasterek pomarańczy lub kawałek lodu. - Kompoty należy gotować w niskich rondlach o dużej średnicy. - W dobrze przygotowanym kompocie owoce są miękkie, ale nie rozgotowane, zachowują swój kształt. - Kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodamy do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina. -... więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher